2011. január 31., hétfő

Káposztalé leves (Hordóban sózott káposzta levéből)

Káposztalé levest egy évben egyszer szoktunk készíteni, méghozzá disznóvágáskor. Ilyenkor a sok zsíros étel után jólesik egy kis savanykás leves. Máskor azért is nem lehet ilyen levest készíteni, mert káposztalé csak télen áll rendelkezésünkre, és disznóagyat se mindig találunk az üzletekben.
Kb. két hete sikerült fél kg disznóagyat venni, így elhatároztam, hogy, kihasználom az alkalmat ameddig még iható-ehető a káposztalé, és káposztalé levest főzök. Az elhatározást tett követte. És íme:



Hozzávalók:
  • 3 - 4 darab tenyérnyi disznóbőr
  • 3 - 4 szelet disznóhús
  • 1 maréknyi őrölt disznóhús
  • tetszés szerinti disznóagy
  • 2 tojás
  • tetszés szerinti káposztalé
  • 2 evőkanál liszt
  • csorrintásnyi tej
  • bors
  • petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál rizs
  • 1 fej hagyma

Elkészítés:

A vizet odateszem főni, hozzáöntök annyi káposztalét, hogy jó savanykás legyen. A disznóbőrt és a húst apró kockákra vágom, így teszem az alaplébe főni. Egy fej hagymát is beleteszek egészben. Amíg ez fő az őrölthúst egy tojással, a rizzsel, sóval, borssal összedolgozom, és kicsi gombocokat készítek belőle. Amikor a bőr és húskockák majdnem megpuhultak, hozzáteszem a gombocokat is. Amikor már a gombocok is megpuhultak akkor teszem bele a disznóagyat, mert annak csak kevés főzés kell.
Amikor a bőr, a hús, a gombocok és az agy is megpuhult, a levest félrehúzom a lángról. Elkészítem az eresztéket: egy tojást két evőkanál liszttel csomómentesre kavarok, felöntöm fele vízzel, fele tejjel. Ezt az eresztéket a félrehúzott levesbe kavarom. Többet nem teszem vissza a lángra, mert az ereszték könnyen összefut benne. A tetejére petrezselyemzöldet szórok. Ha a leves  nem elég savanyú még töltök bele káposztalét.

3 megjegyzés:

Mézeskalács írta...

Hát ezt a levest imádnám!!!

Névtelen írta...

na ez az eredeti kaposztale leves szekelyesen sajnos egy disznoegy evben egyszer tudjuk megfozni amikor disznot vagunk a meszarosok okos emberek tudjak hogy a disznoagy kidncset er es nem adjak el

Névtelen írta...

gondolom eszre vettek kedves olvasoim hogy szekelyfoldi vagyok az oseink akik hetente ilyen levest ettek [persze agy nelkul] nem voltak tulsulyosak pedig minden nap diszno hust ettek