2012. október 23., kedd

Fokhagymaleves

 Már írtam, hogy édesanyámék tartanak (mindig is tartottak) házi csirkéket, tyúkokat, így a "java" mellett a csontos részeket is mindig megfőzzük valamilyen leves formájában, sosem hagyjuk kárba menni, pazarlás lenne. Nálunk mindenki szereti a kissé savanykás fokhagymalevest, amit édesanyám és nagymamám is mindig a csirke vagy tyúk csontos részéből készít. Nálam is volt még egy csomag csontos csirkehús a fagyasztóban, így finom fokhagymalevest főztem belőle.




Hozzávalók:
  • 1 csirke csontos húsa (fara, háta, lábai, nyaka)
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 borospohár rizs
  • bors
  • 2 - 3 evőkanál ecet
az eresztékhez
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 dl tej
 Elkészítése:
A csontos húst alaposan megmossuk, hideg vízben főni tesszük. Amikor felforrt a habját leszedjük,  megsózzuk, hozzáadjuk a megtisztított fokhagymát, és alacsony lángon puhára főzzük. Amikor a hús megpuhult hozzáadjuk az átmosott rizset, azt is puhára főzzük. Elkészítjük az eresztéket: a tojást simára keverjük a liszttel, felöntjük fele tejjel, fele vízzel, és besűrítjük vele a levest. Hagyjuk még eggyet buzzanni, majd a tűzről levéve ecettel savanyítjuk.

12 megjegyzés:

hankka írta...

Milyen finom kis leveske! :) Szoktam fokhagymalevest főzni, de nem húsos alappal, pedig így biztosan sokkal finomabb, legközelebb így főzöm! :)

María írta...

Ez tényleg finom lehet. Jót mosolyogtam, a "buzzanni"-n. Jópofa kifejezés :)!

Gerdi írta...

Én szeretek mindent, ami fokhagymás, de fokhagymalevest még nem ettem. De fogok, mert hamarosan megfőzöm! A fokhagymát egészben tetted bele, nem összetörve?

trollanyu írta...

Hasonlóképpen még én sem ettem ilyen levest, de nagyon szeretem a fokhagymát. Finomnak hangzik ez a leves és egészséges is, felkészít a téli hónapokra:)

Erika írta...

De jó, így még nem ettem. Tényleg egészséges és teljesen diétás is!:)

Katalin írta...

Szépen gusztán tálaltad, jól néz ki, és egészséges is lehet!
Biztos finom annak, aki szereti a fokhagymás dolgokat :))

Aleda írta...

Ezt a levest nagyon szeretném!

margaretta írta...

Szívesen megkóstolnám nálad! Én soha nem készítek, mert a férjem utálja, magamnak meg lusta vagyok, pedig nagyon szeretem a fokhagymalevest, de ebben a formában még soha nem készítettem, kóstoltam.

bemka írta...

Ez a leves nagyon finom. Nagyjából nálam is így készül, csak én nem egy kevés pirospaprikát is teszek bele ,és elhagyom az eresztéket. Csak tej kerül belé, miutún megsavanyítottam és levettem a tűzről.

Kati írta...

hankka, mi így főzzük amióta az eszemet tudom:) Nagyon finom így:)

Mária, igen:) Vannak ilyen szavaink:))

Gerdi, igen a fokhagymát egészben teszem bele, de ha nem szereted, le is lehet szűrni, vagy teatojásba tenni:)

trollanyu, próbáld ki, nagyon finom:)

Erika, nem tudom mennyire diétás, de finom:)

Katalin, nagyon finom:)

Aleda, elhiszem:)

margaretta, nagyon finom, próbáld ki:)

bemka, akkor tudod milyen finom:)



Vicuska írta...

Kipróbálandó, megtetszett!!!

Kati írta...

Vicuska, nagyon finom:)