2012. október 19., péntek

Zöldparadicsom dzsem

Az októberi fagyoktól félve édesanyámmal betakarítottuk a még kint lévő zöldségeket: paradicsomot, paprikát. Az érettek mellett még rengeteg zöld, félzöld paradicsom is maradt. Nagyrészét eltettük savanyúságnak, mert ahogy már írtam, nálunk nagyon savanyúságos a család, még zsíros kenyér mellé is azt eszünk:))
Vikitől hallottam a zöldparadicsom dzsemről, ő biztatott, hogy egyszer próbáljam ki, hát most itt volt az alkalom. Szerdán délután áttanulmányoztam Vikinél a receptet, és nekiláttam elkészíteni. Megmondom őszintén, féltem, hogy mi fog kisülni belőle, de állíthatom, hogy egy nagyon különleges és nagyon finom dzsemet készítettem. Nemhiába mondta Viki a kétkedőknek, hogy ő ezt már vagy 40 éve készíti és mindig elfogy. És abban is igaza volt Vikinek, hogy ezek a nyár végi zöld paradicsomok a napfénytől finomabbak lesznek, hiába zöldek, annyira édesek voltak, hogy nagyon kevés cukrot kellett hozzáadnom a dzsemhez.
Viki, köszönöm szépen a receptet, és az ötletet, már azt is tudom karácsonyra milyen sütit készítek vele:)
Az igazi színe az első fotón látható, amit másnap fényképeztem mikor kiszedtem a dunsztból, mert szerdán, amikor a második fotót készítettem olyan borús idő volt, hogy szinte barnának néz ki a dzsem, pedig halványzöld.










Hozzávalók:
  • 2 kg zöldparadicsom
  • 20 dkg cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • fél kávéskanál kardamom
  • fél tasak dzsemfix (mert csak ennyi volt itthon)
  • késhegynyi befőzőpor
Elkészítés:
A megmosott zöldparadicsomot éles késsel meghámoztam, cikkekre vágtam. Hibátlan zománcú fazékba helyeztem, hozzáadtam a cukrot, a vaníliás cukrot és 2 dl vizet. Alacsony lángon felforraltam, és addig főztem, amíg a paradicsom megpuhult. Ekkor botmixerrel pürésítettem, hozzáadtam a dzsemfixet, a kardamomot, és alacsony lángon addig gyöngyöztettem tovább, amíg besűrűsödött. Legvégül hozzákavartam a befőzőport. Tiszta üvegekbe töltöttem, szárazdunsztban hagytam kihűlni. Ebből az adagből nekem két nagyobb és egy kisebb üveggel lett.

13 megjegyzés:

Turák Kinga írta...

tavaly készítettem, de vmiért nem jött be...

Bors and Pepper írta...

A te dzsemednek is szuper színe van! Olyan, mintha kiwi lenne :)

Illéskrisz Konyhája írta...

Sosem hallottam még zöld-paradicsom lekvárról...Jó pap is holtig tanul. Minden esetre kóstolnék belőle. :o)

Lilla írta...

Biztos finom lehet, még sosem hallottam róla!

hankka írta...

Tényleg nagyon szép színe van az első képen, és igazán finom is lehet! :) Kíváncsi vagyok, milyen sütibe fogod tenni! :)

Katalin írta...

Nagyon szép színe lett! Én is csináltam tavaly, csak több cukorral :)) Nagyon finom, mi reggelire szoktuk enni, sütibe még nem tettem.

Márti írta...

Rég elfeledett recept,cseppnyi (kardamom) újítással :)Csak finom lehet!

rózsaműhelye-2010 írta...

Sajna,már nincs zöld paradicsomom,de meg kóstolnám :o)
Ha volna kedved,a házi ételízesítő receptjét leírhatnád,mert azt ki szeretném próbálni.
A kertész magazinban van a birsalma kompót eltevése télire,ma azt próbáltam ki,még dunszba van :o)
Üdv.Rózsa

Kati írta...

Turák Kinga,
hát így van, ízlések és pofonok:)

Bors and Pepper, köszi, éppen gondolkodom a kividzsemen:)

Illéskrisz, én is Vikitől hallottam először:)

Lilla, nagyon fincsi:)

hankka, köszi, majd meglátod:)

Katalin, akkor tudod milyen fincsi:)

Márti, igen, régi az újjal:)

Rózsa, Már fennt van az ételízesítő a blogon, próbáld ki mert nagyon finom:http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2011/09/etelizesito-hazilag.html

rózsaműhelye-2010 írta...

Nem találtam,köszönöm :o)
Viszont kaptam zöld paradicsomot,így kipróbálom a receptet...

Gerdi írta...

El is feledkeztem erről, pedig valamikor Anyukám is készített. Érdekes, különleges íze van. Savanyúság is mindig készült a zöld paradicsomból, uborkával vegyesen.

Kati írta...

Rózsa, örvendek, hogy megtetszett a recept, s hogy a dzsem is tetszett:)

Gerdi, mi sosem készítettünk ilyen dzsemet, savanyúságot azt igen:)

Mammka írta...

Jéééé!Eddig én is csak savanyúságnak ismertem.Köszönöm a receptet!!!!