2013. március 29., péntek

Nyers zellersaláta majonézesen

A mai napra egy nagyon egyszerű, kissé még télies, de finom saláta receptjét hoztam. Csak annak ajánlom kipróbálásra, aki szereti a zellert. Én nagyon szeretem, inkább így salátába, levesbe főzve is szeretem az ízét, de megenni nem annyira:)


Hozzávalók: 1 közepes zellergumó, 1 tojássárgából kavart házi majonéz (kb. 1, 5 dl), 2 - 3 evőkanál natúr joghurt, só, fehérbors.  
Elkészítése: A zellert meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a majonézt, a joghurtot, fűszerezzük, jól összekavarjuk. Lehűtve tálaljuk.

Ugyanakkor ajánlom kipróbálásra a nálunk nagypénteken hagyományos törtpaszulyt, amelynek receptjét ITT találjátok nálam.


Mivel nagypéntek van, egy csodálatos verset is hoztam ismét nektek.

 Reményik Sándor: A kereszt fogantatása



A Szentlélek nagy fergeteg-köpenyben
A Libanonra szállott.
A Libanon csúcsán egy cédrus állott.
Törzse obeliszk, feje korona.
A Szentlélek ráharsogott: Te fa!
Máriától, a Szűztõl most jövök,
Csirázik immár az Isten fia,
És áldott õ az asszonyok között.
Most rajtad a sor: im, vihar-kezemmel
Megáldalak: légy terhes a kereszttel!
Légy te is áldott minden fák között,
Érezd, hogy nõ benned a feszület,

Éveid: a Megváltó évei,
Míg utatok egykor összevezet.
Rajtad csorogjon végig Krisztus vére,
Kidöntve majd magányod vadonából
Állítsanak a világ közepébe.
Ott állj majd minden árva faluvégen,
Ott függj a cellák kietlen falán,
Õs-fádnak ezer apró másaképen.
Forgácsolódj szét millió darabra,
A Szabadító tekintsen le rólad
Millió megbilincselt életrabra,

A Szentlélek nagy fergeteg-köpenyben
Tovazúgott a Libanon felett,
Zúgásában ezer fa reszketett,
Ordító erdõn ment harsogva át,
Csak egy fa értette meg a szavát, -
Lehajlott óriási koronája:
Kereszt-sorsának megadta magát. 


7 megjegyzés:

Névtelen írta...

De jó, kipróbálom! A feketeretek saláta is nagyon bejött, én tettem hozzá egy sárgarépát is. Igazán finom. :)

Adél írta...

Szeretem én is ezt a salátát, reszelt almát is szoktam tenni bele. A törtpaszuly mindig gyerekkoromat idézi elő, nagyon szerettem , ahogy mamán készítette.

Katalin írta...

Szép dolgokat készítettél ismét! Kellemes ünnepeket kívánok neked és családodnak, sok szeretettel!

Annamari írta...

Hát én teljesen kiestem az időből... ma nagypéntek és én el is felejtettem. Igaz, annyit rohantunk a héten. A törtpaszuly nálunk is hagyományos ebéd volt erre a napra, mag a krumplisaláta, csak úgy, simán. Akkor nem volt kedvenc, de most már igen. A törtpaszulyt sült füstölt oldalassal is szeretem, mindig, nem csak nagypénteken :)

Blogkonyha írta...

Almával, dióval ettem már, nagyon finom. A paszulyt is szeretem, nagyon guszta! Áldott Húsvétot kívánok!

HajniZoli írta...

A zellert nem nagyon szeretem, túl intenzív az íze, de azért vissza nem utasítanám:-)
A törtpaszuly pedig nagyon jöhetne, az imádom! Az ünnepek után be lesz téve a menübe:-)
Áldott húsvéti ünnepeket Nektek!

Kati írta...

Patrícia, örvendek, hogy ízlett a feketeretek saláta, ebben sem fogsz csalódni:) Sőt keverheted is a kettőt:)

Adél, ki fogom próbálni almával is:) Imádom én is törtpaszulyt, igaz nehéz étel, de egy évben egyszer nem árthat sokat:)

Katalin, köszi:)

Annamari, van úgy az ember, hogy azt sem tudja milyen nap van. Persze a Párom is inkább kolbásszal szereti a törtpaszulyt:) Az idén Párom nagymamájánál mi is krumplisalátát ettünk.

Illéskrisz, köszi:)

HajniZoli, ízlések és pofonok, régebb én sem tudtam megenni, de most nagyon szeretem:)
Köszi:)