2014. július 9., szerda

Kertészné nyári levese

Mert benne van minden finomság ami egy kis veteményes kertben megteremhet, vagy amit a piacról beszerezhetünk. A receptet édesanyámtól tanultam, köszönet itt is Neki :)


Hozzávalók(5 – 6 személyre): 50 dkg sárgarépa, 5 – 6 kisebb petrezselyemgyökér, 4 közepes krumpli, 2 paradicsom, 15 dkg zöldpaszuly, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg cukkini, 1 hagyma, kis csokor petrezselyem – és zellerzöld, só. A rántáshoz: 2 – 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a leves hozzávalóit: a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, a krumplit, a paradicsomot, a zöldpaszulyt, a zöldborsót, a cukkinit, a hagymát, a zöld fűszereket.
  2. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret megmossuk, meghámozzuk, karikára vágjuk, a zöldpaszulyt szintén megmossuk, feltördeljük, a hagymát egészben hagyjuk, kb. 3 liter forró vízben főni tesszük, megsózzuk.
  3. A paradicsomot meghámozzuk, kockára vágjuk, a zöldborsót megmossuk.
  4. Amikor a sárgarépa, a petrezselyem és a zöldpaszuly is már majdnem puha, hozzáadjuk a paradicsomot és a zöldborsót is.
  5. A krumplit és a cukkinit is meghámozzuk, kockára vágjuk.
  6. Amikor a levesben lévő összes zöldség megfőtt hozzáadjuk a krumplit és a cukkinit is, és még 5 – 6 percig főzzük.
  7. Elkészítjük a rántást: az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, rózsaszínre pirítjuk, majd feltöltjük 1 dl vízzel és 1 dl tejjel.
  8. A rántást a leveshez adjuk, folyamatosan kavargatva összeforraljuk, a tetejére szórjuk a finomra aprított zöld fűszereket.
Megjegyzés: Ha a levesünket kissé szintelennek találnánk 1 evőkanál forró olajban kavarjunk el 1 teáskanál pirospaprikát és öntsük a leveshez.

6 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Milyen finom lehet! Friss, zsenge kerti zöldségek... Elképzelem...

Katalin írta...

De finom lehet! Okos volt ez a kertészné :-)

csipike írta...

Ezt mentettem is, feltétlen kipróbálós, szeretem a sok zöldséget. Anyukáknak, Nagyiknak mindig olyan jó ötletük van, pedig nem interneten nőttek fel, mégis mennyi finomságot tudnak főzni.

Elisabeth írta...

Ezt a finom nyári kertész zöldség levest szivesen enném minden nap!

Hankka írta...

Valóban benne van minden kerti finomság, csakis jó lehet! :)

Kati írta...

Illéskrisz, minden a szüleim veteményeséből van :) Köszi .)

Katalin, anyumról mintáztam :) Köszi :)

csipike, bizony, ez anyumnak egy régi receptje, s nem a netről szedte :) Már nagymamám is így főzte :) Köszi :)

Elisabeth, én is :) kÖszi :)

Hankka, bizony az :) Köszi :)