2015. november 24., kedd

Káposzta leves gazdagon

Egy újab válzozat káposzta levesre :)


Hozzávalók (4 – 5 személy részére): 1 közepes fej káposzta, 4 közepes krumpli, 6 felső csirkecomb, 2 hagyma, kis kötés szárított kapor és csombor, só, bors, pirospaprika, kevés olaj, 1 evőknál liszt, 3 dl sűrű tejföl.

Elkészítése: A meghámozott, finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a csirkecombot, fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk, majd felöntjük kb 1, 5 liter vízzel, felforraljuk, a húst puhára pároljuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult hozzáadjuk a kis kockákra vágott krumplit, a laskára vágott káposztát, a fehér cérnával összekötözött csombort és kaport, együtt puhára főzzük. A lisztet simára kavarjuk a tejföllel, besűrítjük vele a levest. 

2015. november 19., csütörtök

Rántottás tészta

Egyszerű, de nagyszerű :)




Hozzávalók (2 személy részére): 20 dkg száraztészta, 10 dkg gépsonka, 3 tojás, 5 dkg túró, só, bors, pirospaprika, kis csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál olívaolaj.: A tésztát enyhén sós vízben fogkeményre főzzük, leszűrjük, 1 teáskanál olívaolajjal elkeverjük.  A sonkát kockára vágjuk, a felforrósított olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a tésztát, majd a sóval, borssal pirospaprikával habosra felvert tojást, megsütjük. Tetejére morzsoljuk a túrót, megszórjuk a finomra aprított petrezselyemzölddel. Forrón tálaljuk. 

2015. november 18., szerda

Teatasak sütemény

Már rég készülök kipróbálni, most összejött végre :) Azt hiszem Karácsonyra is megsütöm :)


Hozzávalók: 45 dkg liszt, 4 tojássárgája, 36 dkg margarin, 20 dkg barna cukor, reszelt citromhéj. A díszítéshez: 10 dkg csokoládé.

 Elkészítése: A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, félujjnyi vastagra nyújtjuk, kis téglalapokat vágunk belőle amelyeknek a két felső sarkát levágjuk, a teatasakhoz hasonlóan, szivószállal lyukat vágunk a felső rész közepére, ahová a fonalat kötjük majd. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon világosra sütjük. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, a sütemények alját belemártjuk, majd hűvös helyen hagyjuk megkötni.  A hatás kedvéért egy kis fonalat is köthetünk rá egy cetlivel, mint ahogy az igazi teatasakokon van.

2015. november 3., kedd

Mini puliszkapizza

Hazai ízvilág új köntösben :) Szilveszteri partyra, családi, baráti összejövetelekre tökéletes :)


Hozzávalók (4 személy részére): 15 – 20 dkg puliszkaliszt, 5 dkg parmezán sajt, 3 dkg vaj, só. A feltéthez: 5 – 6 evőkanál paradicsomszósz, 2 – 3 paradicsom, 2 szál füstölt kolbász, 10 dkg kecskesajt, kevés szárított bazsalikom, só, bors, kis csokor petrezselyemzöld, kevés olaj.

Elkészítése: : Kb 0, 5 liter lobogó forró vízbe sugárban beleengedjük  a kukoricalisztet,sózzuk, közben habverővel állandóan kevergetjük, hogy nehogy csomós legyen. Ezután az edényt picit lefödjük, és egészen alacsony lángon tartjuk még néhány percet, amíg a kukoricaliszt megfő és besűrűsödik. Amikor elkészült hozzákavarjuk a lereszelt parmezánt és a vajat, vajjal megkent munkalapra simítjuk, kb fél cm vastagon, hagyjuk kihűlni.  A paradicsomszószt sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a bazsalikomot, kissé összefőzzük. A kolbászt karikára vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. A paradicsomot felkarikázzuk. Amikor a puliszka kihűlt nagyobb csészével vagy sütemény kiszúróval köröket szaggatunk, teflonos serpenyőben az aljukat megpirítjuk, majd áthelyezzük egy nagyobb tepsibe.  A kis pizzákat megkenjük a paradicsomszósszal, ráhelyezünk két – három karika kolbászt, egy paradicsomkarikát, a tetejére morzsoljuk a kecskesajtot.  Előmelegített sütőben, közepes hőfokon megsütjük, míg a kecskesajt elolvad és megpirul a tetején. Végül petrezselyemzölddel diszítjük.

2015. november 2., hétfő

Citromos rizsleves

Ezt a levest Pécsen élő nagynénémtől tanultam, érdekes, különleges ízvilág, náluk gyakran ünnepi levesként kéri a család.


Hozzávalók(4 személy részére): 25 dkg rizs, 1 hagyma, 1 citrom, 1 tojás, 2- 3 dl tejföl, kis csokor petrezselyemzöld, só.

Elkészítése: Kb 1, 5 liter vizet felforralunk, sózzuk, hozzáadjuk a meghámozott egészben hagyott hagymát, a megmosott rizst, hozzáreszelünk ízlés szerinti citromhéjat, közepes hőfokon puhára főzzük.  A tojást simára kavarjuk a tejföllel, amikor a rizs megfőtt besűrítjük vele a levest, beleszórjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet. Tálaláskor ízlés szerint citromlével savanyítjuk.