2016. január 23., szombat

Lila krumplis gnocchi

A tavaly édesanyám egy hatalmas veder lilakrumplit termesztett nekem, így nyugodtan használhatok is fel belőle, még így is marad ültetni.


Hozzávalók( 4 személy részére): 70 dkg lila krumpli, 5 – 6 evőkanál liszt, , 1 tojás, só. A mártáshoz: 30 dkg gépsonka, 1 evőkanál szemes zöld bors, 2 dl tejföl, 1 dl tej, fél evőkanál liszt, só, bors, kevés olaj, perezselyemzöld, kakukkfű.
Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. A lereszelt krumplit sózzuk, hozzáadjuk a lisztet és a tojást, lazán összegyúrjuk. A tésztát kétfele vesszük, 2 vékony rudat sodrunk belőle, kb 2 cm szélesre felvagdaljuk, villával kissé megnyomkodjuk. Az elkészült tésztát, enyhén sós vízben kifőzzük, míg feljön a víz tetejére.  A zöldborsot kevés olajon megpirítjuk, evőkanál hátával kissé megnyomkodjuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott sonkát, megpirítjuk, rászórjuk a lisztet, felöntjük a tejföllel és a tejjel, sózzuk, borsozzuk, a zöldfűszerekkel fűszerezzük, besűrítjük. A gnocchit a mártással tálaljuk.
Megjegyzés: A gnocchi főzés után veszíteni fog élénklila színéből.

A gnocchi nyersen.

1 megjegyzés:

Katalin írta...

De érdekes a színe :-) Még nem láttam ilyen krumplit, gondolom nagyon finom volt. Igazi különlegesség!