2016. március 15., kedd

Deák Ferenc kuglófja

Az ünnepre egy finom kuglóf, amelyet Deák Ferenc (1803-1876, államférfi, országgyűlési képviselő) is előszeretettel fogyasztott a pesti Angol Királynő Szállóban.


Hozzávalók(25 cm-es formához): 25 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 dl tej, 12 dkg olvasztott, de nem forró vaj, 6 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 4 dkg reszelt csokoládé, 4 tojássárgája. 6 dkg mazsola.
Elkészítése: Az élesztőt 1 evőkanál liszttel és 1 evőkanál porcukorral a langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet alaposan összedolgozzuk a vajjal, a porcukorral, a tojássárgával és a felfuttatott élesztővel. Végül beledolgozzuk a csokoládét és a mazsolát is, míg könnyű, laza tésztát kapunk. A formát kivajazzuk, lisztezzük, belehelyezzük a tésztát, letakarva meleg helyen 50 percet pihentetjük, kelesztjük. Amikor megkelt előmelegített sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig (kb 45 - 50 perc) sütjük. Ha a teteje túlságosan pirulna, alufóliával letakarjuk.

4 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon finom lehet! Én is meg akarom sütni! :)

Zsófi írta...

Nagyon jól néz ki!

Vanilin írta...

Nagyon szép! Megkérdezhetem, hogy mekkora kuglófformába készítetted? Nekem van egy 18 cm-es kicsi, meg egy nagyobb is.

Kati írta...

Marisz57, köszi :)Finom bizony :)
Zsófi, köszi :)
Vanilin, ez egy nagyobbacska kuglófforma, megmértem 25 cm-es :) Köszi :)