2016. június 26., vasárnap

Áfonyás, pirított diós fagylalt

Nem tudok mást mondani, csak annyit, hogy ez a fagyi valami mennyei :) Van még egy diós fagyim, az is nagyon finom, de a pirított dió és a leheletnyi kardamom még különlegesebbé teszi ezt az újat. A másik diós fagyi receptjét ITT találjátok.


Hozzávalók: (6 – 7 személy részére): 0, 5 liter tej, 4 tojássárgája, 15 dkg dió, 6 evőkanál nyírfacukor, 12 dkg krémsajt, 20 dkg áfonya, fél teáskanál őrölt kardamom.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a fagylalt hozzávalóit: a tejet, a tojássárgákat, a darált diót, a nyírfacukrot, a krémsajtot, az áfonyát.
  2. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, hagyjuk kihűlni.
  3. A pirított diót ledaráljuk.
  4. A tejet 5 evőkanál nyírfacukorral fölforraljuk, hozzáadjuk a darált diót, 6 – 7 percig főzzük.
  5. Amikor a dió íze már nagyon erőteljesen érzik a tejen, akkor átszűrjük.
  6. A tojássárgákat simára kavarjuk, 5 – 6 evőkanál diós tejjel felhígítjuk.
  7. A diós tejet visszatesszük a lángra, hozzáadjuk a felhígított tojássárgákat, folyamatosan kavargatva tejföl sűrűségűre főzzük.
  8. Amikor a fagyialap elkészült hideg vízben gyorsan kihűtjük.
  9. A krémsajtot felhígítjuk és simára kavarjuk 5 – 6 evőkanál kihűtött fagyialappal.
  10. A felhígított krémsajtot a fagyialaphoz kavarjuk.
  11. Az áfonya felét 1 evőkanál nyírfacukorral és a kardamommal, kevés vizet töltve rá összefőzzük.
  12. A fagyit a fagyasztóba tesszük, félóránként, óránként megkavarva megfagyasztjuk. Amikor már kissé megfagyott hozzákeverjük az összefőzött és a friss, egészben hagyott áfonyát. Ha nincs időnk kavargatni egy éjszaka alatt nyugodtan fagyasszuk le, reggel vegyük ki, 10 percet hagyjuk kiengedni, utána kavarjuk át, így is tökéletes lesz az állaga.

Nincsenek megjegyzések: