2016. június 12., vasárnap

Caponata, vagyis olasz padlizsán ragu

A caponata egy olasz étel, hasonló a mi lecsónkhoz, alap hozzávalói a padlizsán, a zeller, a paradicsom, tengeri gyümölcsökkel készült változata is ismert. Számomra a csokoládé, a mazsola, a fehérborecet adta a különlegességét, és nagyon megszerettem, ilyet biztos fogok még készíteni.


Hozzávalók (4 – 5 személy részére): 1 nagy padlizsán, 2 kisebb hagyma, 2 kisebb darab zeller, 45 dkg konzerv paradicsom, 15 zöld olajbogyó, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 evőkanál kapribogyó, 1 marék mazsola, 1 dkg reszelt étcsokoládé, 2 evőkanál fehérborecet, 1 evőkanál nyírfacukor, kb 1 dl olívaolaj, só, bors, kis csokor petrezselyemzöld, marék pörkölt dió.
Elkészítése:
1.       Előkészítjük a ragu hozzávalóit: a padlizsánt, a hagymát, a zellert, a paradicsomkonzervet, az olajbogyót, a paradicsomot, a paprikát, a kapribogyót, a mazsolát, a csokoládét, a petrezselyemzöldet, a diót.
2.       A padlizsánt kockákra vágjuk, 3 – 4 részletben az olívaolajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, félretesszük.
3.       Ugyanabban a serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a finomra aprított hagymát, kockára vágott zellert és paprikát.
4.       A hagymás paprikás alaphoz hozzáadjuk a meghámozott és kockára vágott paradicsomot, 10 percig együtt pároljuk.
5.       Ezután hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, 10 percig főzzük, míg sűrűsödni kezd.
6.       Hozzáadjuk az olajbogyót, mazsolát, kapribogyót, belereszeljük a csokoládét, sózzuk, borsozzuk, pár percig együtt főzzük.
7.       Végül beletesszük a padlizsánt, ízesítjük a fehérborecettel, a cukorral, öszeforraljuk, megszórjuk a finomra aprított petrezselyemzölddel.
8.       A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, tálaláskor a ragu tetejére szórjuk.

Megjegyzés:  A kész ragut kenyérszeletekre kanalazva, a petrezselyemzölddel és a dióval megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: