2016. június 1., szerda

Halleves paradicsomos halkonzervből

Egy kolleganőm mesélte, hogy szokott készíteni hallevest paradicsomos halkonzervből, jól bezöldségelve. Ebből az ötletből kiindulva készítettem el, nagyon, de nagyon finom lett, még édesapám is evett belőle, pedig az újdonságaimat nem nagyon szokta megenni :) Itt is köszönet érte Zsókám :)


Hozzávalók (4 - 5 személy részére): 5 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál sóban eltett házi ételízesítő, 2 paradicsomos halkonzerv(sprotni), 5 közepes sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, kis darab zellergumó, 2 zöldhagyma, 3 krumpli, 50 dkg spárgának az alsó szára (elhagyható, csak nekem megmaradt egy másik recepttől), 1 dl vöröslencse, 1 kötés laboda, 1 nagyobb paradicsom, kb fél liter házi paradicsomlé, só, bors, kis csokor kapor. A rántáshoz: 1 evőkanál liszt, pirospaprika, kevés olaj, 1dl víz.
Elkészítése: A szalonnát kis kockákra vágjuk, megpirítjuk, a kiolvadt zsírjában üvegesre dinszteljük a hagymát, hozzáadjuk az ételízesítőt, felöntjük kb 2 dl vízzel 10 percig főzzük, majd felöntjük kb 2 liter vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, a meghámozott, felszeletelt spárgaszárat, a vöröslencsét, sózzuk, borsozzuk, együtt puhára főzzük. Amikor a zöldségek majdnem megpuhultak hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és pradicsomot, együtt puhára főzzük. Mikor minden megpuhult, hozzáadjuk a két halkonzervet, a felvágott labodát, hozzáöntjük a paradicsomlét, újraforraljuk.  A lisztet megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük kb 2 dl vízzel, hőkiegyenlítéssel a leveshez öntjük, kiforraljuk, végül megszórjuk a finomra aprított kaporral.

Nincsenek megjegyzések: