2016. június 10., péntek

Humusz

Londonban kóstoltam először humuszt, nagyon megszerettem. Ott az eredeti, alap változaton kívül mindenféle ízesítésben találni, mindenik finom. Most sikerült itthon is elkészíteni, meg kell mondanom, hogy sokkal finomabb, mint amit Londonban ettem :) Kicsit sok edényt kell az elkészítése után elmosni, de az íze kárpótol mindenért, hisz egy jellegzetes ízű, egészséges kence lesz az eredmény.


Hozzávalók: kb 20 - 25 dkg száraz csicseriborsó, 4 evőkanál tahini, 4 - 5 evőkanál olívaolaj, 5 - 6 evőkanál citromlé, 4 - 5 cikk fokhagyma, só, a csicseriborsó főzőleve. A tálaláshoz: olívaolaj, pirospaprika, egész csicseriborsó, friss kapor vagy petrezselyemzöld. A tahinihez: 10 dkg szezámmag, fél dl olaj.
Elkészítése: először elkészítjük a tahinit.
  1. Előkészítjük a tahini hozzávalóit: a szezámmagot, az olajat.
  2. A szezámmagot száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg.
  3. A kihűlt szezámmaghoz hozzáadjuk az olajat, késes aprítóban pürésítjük.
  4. A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, átmossuk, új vízben, kevés sóval puhára főzzük, kihűtjük, leszűrjük, a levét félretesszük, mert szükség lesz rá.
  5. Előkészítjük a humusz hozzávalóit: a megfőtt csicseriborsót, a tahinit, a citromlét, a fokhagymát, az olívaolajat.
  6. A csicsriborsót egy magas falú edénybe helyezzük, hozzáadjuk a tahinit, a frissen facsart citromlevet, a fokhagymát, az olívaolajat, kb 1- 1, 5 dl - et a csicseriborsó főzőlevéből, a sót, botmixer segítségével pürésítjük. (Vagy késes aprítóban pürésítjük)
Megjegyzés: tálaláskor megöntözzük kevés olívaolajjal, megszórjuk pirospaprikával, aprított kaporzölddel, egész csicseriborsóval, pitával vagy kenyérrel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: