2016. június 19., vasárnap

Rókagombás rizottó

Már nagyon rég készülök rókagombás rizottót készíteni, évek óta, csak nagyon rég nem találtam rókagombát hozzá. De most nagybátyám szedett egy szép adaggal, így elkészülhetett a rizottó is. Nagyon finom lett, még édesapám is megette :)


Hozzávalók (4 személy részére): 40 dkg szép gömbölyded szemű rizs (vagy rizottónak való rizs), 1 hagyma, 1 maréknyi friss zöldborsó, fél dl fehérbor, fél liter húsleves (vagy zöldségleves),1 evőkanál citromlé, 10 dkg reszelt parmezán, só, bors, 30 dkg rókagomba, kis csokor petrezselyemzöld, kevés olaj.
Elkészítése: A rókagombát megmossuk, lecsepegtetjük, felszeleteljük, kevés olajon, sóval, borssal saját levében megpároljuk, majd megpirítjuk.
A  finomra aprított hagymát kevés felforrósított olajon üvegesre dinszteljük, vigyázva, hogy ne égjen meg, hozzáadjuk a rizst, picit átforgatjuk az olajon amíg fehéredni kezd, sózzuk, hozzáöntjük a fehérbort, addig kavargatjuk, míg az alkohol elpárolog, a bort felissza a rizs, ezután fokozatosan adjuk hozzá a húslevest, egyszerre csak annyit, amennyit 5 - 6 perc alatt beszív a rizs. Amikor a rizs már puhulni kezd hozzáadjuk a zöldborsót is. Amikor a rizs megpuhult, de nem szétfőtt hozzákavarjuk a rókagombát,  a parmezánt és a finomra aprított petrezselyemzöldet.

1 megjegyzés:

Katalin írta...

De finom lehetett rókagombával! Már én is rég készülök valamilyen rizottót készíteni :-)