2016. szeptember 4., vasárnap

Csokis almás sütemény

Egy nagyon finom almás sütemény, amelyet a csoki tesz különlegessé. A savanykás alma és a csokoládé nagyon jól kiegészítik egymást. Édesanyám szülinapjára sütöttük, torta formájúra. Isten éltessen sokáig itt is Édesanyám!


Hozzávalók (egy nagyobb kerek tortaformához): 30 dkg liszt, 20 dkg cukor, 4 tojássárgája, 12 dkg margarin, másfél teáskanál sütőpor, 1, 5 dl tej. A töltelékhez: 2 kg megreszelt alma, 3- 4 evőkanál prézli, 3- 4 evőkanál cukor, 2- 3 evőkanál fahéj. A csokimázhoz: 10 dkg keserű csokoládé, 1 dl növényi tejszín, diónyi vaj.
Elkészítése: Az almát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, megszórjuk a cukorral és a fahéjjal, összekeverjük, és amíg a tészta készül állni hagyjuk.
A cukrot a 4 tojás sárgával és a margarinnal habosra kavarjuk, sodorjuk, hozzáadjuk a sütőport és a lisztet, majd fokozatosan a tejet, mindezt jól eldolgozzuk, hólyagosra kavarjuk. A tortaforma alját megszórjuk prézlivel, belenyomkodjuk a levétől kiszorított almát, az almára a tésztamasszát, előmelegített sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük. Amikor kihűlt az almás felével felfelé kiborítjuk a formából. A tejszínt felmelegítjük, a tűzről levéve hozzákavarjuk a csokoládét, majd a vajat, bevonjuk vele a sütemény almás felét, hagyjuk megkötni.

Nincsenek megjegyzések: