2016. szeptember 8., csütörtök

Shakshuka (izraeli lecsó)

A shakshuka eredetileg Tunéziából származik, onnan került a Közel - Kelet konyhájába. Az alapreceptbe buggyantott tojás, paradicsom, paprika, és fűszerkömény van, de tesznek bele hagymát, padlizsánt, cukkinit, paprikát, krumplit, articsókát, kecskesajtot, húst is akár. De az eredeti zsidó receptbe sem sajtot, sem húst nem tettek, mivel ez egy szombaton fogyasztott étel volt. Az ízvilága hasonlít a mi lecsónkhoz, így biztos, hogy ízleni fog annak, aki kipróbálja, mi nagyon szerettük.


Hozzávalók (2 személy részére): 1 nagyobb hagyma, 1 paprika, 3 közepes paradicsom, 6 koktélparadicsom, 5 dkg burduf túró, só, bors, fokhagymás só, 3 - 4 bazsalikom levél, kevés olaj.
Elkészítése: A csíkokra vágott hagymát és paprikát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fokhagymás sóval, kb 10 percig együtt rotyogtatjuk, míg a paradicsom kezd besűrűsödni. Ekkör beletesszük a félbe vágott koktélparadicsomot, beleütjük a tojásokat, rámorzsoljuk a túrót, sózuk, borsozzuk, fedő nélkül addig főzzük, míg a tojások fehérje kezd kocsonyás lenni, a sárgája még híg. Végül megszórjuk a finomra aprított bazsalikommal.

Nincsenek megjegyzések: