2016. december 21., szerda

Rozé kacsamell puliszkaágyon, édeskömény salátával

A Párom nagymamája által nevelt házi kacsa melléből készült ez a fogás is. Ínyenceknek való étel, mi is most ettünk először igazi rozé kacsamellet, finom omlós, szaftos hús volt a végeredmény, bár mi jobban szeretjük kicsit jobban átsülve. Az édeskömény saláta pedig különösen finom hozzá.


Hozzávalók: 1 házi kacsa melle, só, bors. A puliszkához: kb 40 dkg puliszkaliszt, só, 10 dkg sajt, szárított bazsalikom, pici olaj. A salátához: 1 kisebb édeskömény, 1 pici fej hagyma, 10 kalamata olajbogyó, 3 evőkanál ecet, fél teáskanál só, csipetnyi cukor, 10 szem törött színes bors, 5 teáskanál olívaolaj. A tálaláshoz néhány saláta levél.
Elkészítése: A vizet felforraljuk, sózzuk, belecsurgatjuk a puliszkalisztet, folyamatosan kavargatva besűrítjük, belekavarjuk a lereszelt sajtot, a bazsalikomot, egy kisebb tepsit kiolajazunk, belesimítjuk, a sütőben kicsit megpirítjuk. Az édesköményt vékonyra szeleteljük a hagymával együtt, hozzáadjuk az olajbogyót, a tört borsot. 1, 5 dl vízben feloldjuk a cukrot és a sót, hozzáadjuk az ecetet és az olajat, az édesköményre öntjük, összeforgatjuk, 1 - 2 órát a hűtőben pihentetjük. Az édeskömény zöldjét félretesszük a tálaláshoz. 
A kacsamell bőrét jól leszárítgatjuk, kockásra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőt felforrósítunk, bőrös felével beletesszük a kacsamellet, 3 - 4 percig pirítjuk, majd megfordítjuk s még 6 percig pirítjuk. Egy tányérba kiszedjük, lefödve 2 - 3 percig pihentetjük. A tányérra helyezünk egy salátát, egy pohárral kerek puliszkát szurunk ki, a salátára helyezzük, erre tesszük a felszeletelt kacsamellet, mellé tálaljuk az édeskömény salátát. 

1 megjegyzés:

csipike írta...

Én is átsülve szeretem. Mennyei finom tud lenni.